Sunday, 20 February 2011

#Theory 15 ( Insan yang dihormati )

pade pendapat aku, ade manusia yg mempunya ciri2 tertentu yg patut kite hormat. mlm ni aku tulis pasal ni sebab ade kwn baik aku crite pasal ni. sebenarnye ade 3 je. tapi selepas aku pikir2, aku rase aku nk tmbah lg ciri2 org yg patut kite hormat.

1. Orang Bijak yang tidak kedekut Ilmu
2. Orang cantik/hensem yang tidak perasan cantik/hensem
3. Orang Kaya yang tidak sombong dan tidak meninggikan diri
4. Orang mempunyai ilmu pertahankan diri yang tidak menunjuk-nunjuk
5. Orang mepunyai pangkat yang tinggi tetapi menghormati orang lain.
6. Orang berkebolehan  yang rendah diri
7. Orang ikhlas yang tidak cakap tentang keihlasan nya
8. Orang berilmu agama tinggi yang tidak mengutuk2 orang lain, malahan berdoa terhadap mereka agar mendapat hidayah.
9. Orang yang mempunyai sesuatu tapi sanggup berkongsi dengan orang yg memerlukan
10. Orang yang berubah tetapi tidak menunjuk dan menyatakan tentang perubahan dirinya kepada orang lain
11. Orang mempunyai masalah tetapi tidak mengaitkan masalah nya kepada orang lain hingga boleh menyakiti orang lain
12. Orang yang mencintai seseorang dengan sepenuh hati tetapi cuba menyembunyikan perasaannya
13. Orang yang memperoleh kejayaan tetapi tidak menunjuk2 kan serta membangga diri
14. Orang pendendam tetapi sabar dan cuba melupakan kesalahan orang lain
15. Orang suka membantu tanpa mengharapkan balasan serta pujian (ikhlas)
16. Orang bodoh tetapi tidak sombong dah cuba sedaya upaya membijakkan diri
17. Orang yang suke senyum dan memberi salam tanpa mengira sesiapa
18. Orang melakukan kesalah yang cepat2 memohon kemaafan
19. Orang yang banyak kekurangan tetapi sedar diri
20. Orang panas baran tetapi senang memaaf kan seseorang dan tidak menyimpan dendam

so tu je kot pendapat aku, kalau ade lg, tolong share la ye. okay chow

Saturday, 19 February 2011

#Theory 14 ( Kurus )

kurus, rmai org dalam dunia nih kurus termasuk aku. aku kurus kering. hahaha. so kenapa kite jadi kurus? mengikut biologi, org kurus disebabkan oleh sistem metabolisma yg tinggi dalam badan iaitu kadar pembakaran lemak. ini bermkna org kurus die makan banyak mane pon die tetap akan kurus. tetapi aku ade bace yg org kurus ni, metabolisma die akan kurang 5% setiap tahun. patut la org2 lepas kawin n org tue rmai yg gemuk -___-'

so org kurus ni xsemistinye ade banyak kekurangan. meh aku nk crite pasal kelebihan org kurus. haha. okay orang kurus ni mempunyai ketahanan kelaparan yg tinggi. haha. contohnye aku, aku boleh tahan x makan or tahan lapar. kadang2 aku kesian tngk kwn2 aku yg gemuk or berisi deorg ni cepat lapar. kalau mlm2 mcm dok ckp lapar, lapar, dan lapar. aku rilek je. xde rase pape pon. makan sikit pon dan cukup. haha. so org kurus ni dapat la save bujet die. kalau org gemuk ni banyak duit habis, sebab kejap2 bli makanan, kejap2 beli makanan.

next, org kurus jugak nampak cool je n rock. btol aku ckp, org kurus ni ade ciri2 rock. meh tngk gmbr di bawah dan tngk yg mane lebih rock. haha













selain itu, org kurus jugak die masuk je kalau pakai ape2. patut la rmai yg suke bergaya ni most orang kurus n tinggi sebab pakaian mereka masuk dengan mereka. aku pkai biase2 je, baju melayu hitam. hohoho

so kepada yg kurus tu termasuk aku, jangan la sedih sngt. Allah menjadikan kita sebaik-baik kejadian dan mesti ade sebab Allah buat mcm tu, kalau semua org tuff dan gemuk, sape nk jadi kurus? sesungguhnya Allah maha adil

#Theory 13 ( Perangai paling bahaya )

panas baran, sensitive, sombong, pendendam, pembawa masalah, dengki, dan tamak. itu adalah sikap2 yang paling buruk dan dibenci ramai. tapi apakah sikap yang paling buruk dalam dunia ni. haaa, pada pendapat aku, aku rase aku tahu ape sikap yang paling buruk atas dunia ni. aku fikir sikap ni sangat teruk kerana sikap ini yang melahirkan semua sikap2 buruk yg lain. mari dengar theory aku. xtau btol ke x. huhu.

sikap yang paling buruk atas dunia ialah ego. ego ni mcm meletakkan diri di termpat teratas, susah mengaku kalah dan membawah kan orang lain. maksud dalam kamus ialah persepsi seseorang tentang harga dirinya, yang seterusnya mempengaruhi keyakinan dirinya. dalam erti kata lain penting diri sendiri. haa, nak tau kenapa aku anggap ego ni sikap paling buruk?

pade pendapat aku, org ego ni susah nak meminta maaf. die susah nak memaafkan seseorang. contohnye Si Abu telah tersepak Ali dan buat bodo je disebabkan egonya yang tinggi. ini contoh ego yang mampu mengundang perasaan panas baran kepada orang lain. selain itu, contohnye Ali tersepak kaki si Abu dan meminta maaf, tetapi disebabkan sikap ego si Abu, die enggan memaafkan Ali dan memarahi Ali. dengan ini, satu perasaan panas baran telah timbul disebabkan ego.

 selain itu, ego jugak mengundang kepade sikap sensitive. die mudah terase sebab ego nya terlalu tinggi. die tidak boleh org menyakiti nye dan mudah terase sebab die xboleh org cube menjatuhkan die. contohnye Mimi mudah terase apabile Amin cube ingin bergurau dengan Mimi dengan memerli Mimi dan perlian yg tidak menyakitkan hati. Tetapi Mimi cepat terasa dan memarahi Amin kerana die tidak boleh org menjatuhkkan die.

seterusnye, ego juga sifat bagi2 org yg sombong. seperti yg kite tahu, org ego biasenye meletakkan dirinye di atas sekali. die menganggap org lain tidak penting baginya. die sombong kerana die rase dirinya begitu bagus. dan kalau sesetengah org kaya, die tidak boleh berada di tempat2 yg buruk dan situasi yg baginy
a dianggap miskin disebabkan oleh sikap egonye. maka dengan itu, lahirlah sikap sombong. hahaha

next, orang yg ego selalunye pendendam. hal ini berlaku sebab org ego sukar memaafkan. die kalau boleh nk membalas dendam lebih teruk pada org yg menyakitinya. ini disebabkan die tidak boleh org lain menjatuhkannya dan ingin mengembalikan balik maruahnya untuk diletak ditempat tertinggi, itulah ego. bahayakan, boleh menyebabkan seseorang jadi pendendam

orang ego juga org yg mudah dengki. die tidak boleh melihat org lain berjaya atau lebih pada dirinya sebab die menggagap die lah yang paling perfect. die susah nk ucap tahniah dengan ikhlas padahal dalam hati penuh dengan dendam disebabkan egonya. die kalau boleh, die xnk org lain atas pade die. itulah ego.

last skali, segala dosa2 yang berlaku atas seseorang di sebabkan oleh sikap egonya terhadap tuhan. die mengingkari perintah tuhan dan jika berbuat salah, die enggan memohon keampunan Allah. itu pendapat aku, harap2 tidak terpesong. InsyaAllah.

so secara umumnya, aku rase sikap ego ni lah paling bahaya sebab die yg melahirkan perasaan sukar memaafkan, panas baran, dengki, pendendam, sombong, sensitive dan mcm2 lagi. itu pendapat aku je. so kalau korang rase ade lg sikap yg paling buruk kongsi la ngan aku. okay chow.

#Theory 12 ( Merokok )

Dunhill, Marlboro, Winston, Pall Mall, Salem, Lucky Strike, Kent. itulah jenama2 rokok yg terkenal pade zaman skarg. seperti yg kite tahu, rokok ni mempunyai pelbagai jenis penyakit seperti cancer paru2, lelah, dan mcm2 sebab dalam rokok ni ade lebih 4000 racun merbahaya. persoalannya, org dah tau kenapa rokok ni bahaya, kenapa org masih menbeli dan menghisapnye?? mari dengar crite aku

pade pendapat aku, rokok ni ibarat virus yg merebak. rokok ni bermula daripade seorang dan terus merebak dan merebak kepada org lain. aku pon pelik mcm mana org yg 1st skali mencipta rokok. mcm mana die boleh try bende bodoh tu dan mencipta rokok yg membahakan kesihatan. okay smbung balik. org yg merokok ni bermula dari pengaruh orang. n seseorang die xkn isap rokok kalau xde org yg merokok di sekeliling org. xkn la tibe2 nk cube rokok kn. mesti berpunca daripada kawan sebab pengaruh yg paling besar ialah pengaruh kawan. seseorang yg 1st time die isap rokok ialah di hahapan kawan deorg yg juga perokok. x gitu?

seterusnya, org yg merokok yg mule2 ingin mecuba ni disebabkan ingin kelihatan lebih macho dan bergaya serta digeruni. maklum lah deorg ingt nampak samseng la hisap rokok ni. daripada dengan niat ingin mencuba tapi akhirnya lame2 jadi ketagih. anda tahu kenapa? sebab dalam rokok ni ade nikotin yg boleh menyebabkan org ketagihan merokok. die xkn rase tenang kalau sehari x merokok bagi seorang perokok tegar. lama kelamaan, ketagihan ini dibawa2 hingga lah menjadi seorang perokok tegar.

then, rokok ni sedap sebenarnye, kalau lepas makan pastu hisap rokok, fuyyyoooh memg best. org hisap rokok sebab rase mcm panas dalam dada mereka dah bile hembus asap tu mcm ade satu rase yg best. *korang jgn try pulak* kalau aku lihat, selalunye org hisap rokok selepas makan. selain itu, org hisap rokok jugak sebab boring. apabila boring contohnye boring tunggu bus, die akan mencucuh rokok sebab nak bagi hilang rase boring. nest, rokok juga menjadi peransang dalam menimbulkan idea. sebab ape, sebab mase isap rokok, kita akan melayan asap tu dan berfikir jauh lebih drpada berfikir secara biase. sebab itulah rmai businessman menghisap rokok ketika sedang berbincang sebab nak mendatangkan ilham.

selain itu, rokok juga mampu mengurangkan stress. apabile kite hisap rokok ketika sedang resah, kite akan rase mcm khayal dan pening2 dan automatik menhilangkan perasaan resah itu. sebab itu ramai yg hisap rokok apabile die tertekan dan stress.

so konklusinye, rokok ni bermula daripada pengaruh kawan dan atas kite jugak sebenarnye. kalau kawan2 kite x merokok, nescaya kita xkan merokok juga. berkawan dengan penjual minyak wangi, kita akan berbau wangi. berkawan dengan penimpa besi, kite akan berbau besi. so kepada yg bukan perokok, jauhi lah rokok sebab sebenarnye perokok pon nk berhenti jugak menghisap rokok ni. dah kepada perokok, cepat2 lah kurangkan dan cube berhenti. sekian.

#Theory 11 ( Teka teki )

korang pernah main teka- teki? kenapa teka- teki ni menarik. okay, pade pendapat aku, teka - teki ni menarik sebab hampir semua jawapan die ni lucu2 n luar jangkaan. n kalau lah teka - teki tu terlalu simple, mesti la tak best n xlucu. contohnye "buah ape warne purple : jawapan - manggis".... xlucu kn? so kalau nk buat teka-teki, carilah yang mcm jawapannye bodoh2 sikit.  n teka-teki ni lebih menarik kalau orang tu xtau jawapan die sebab bile die dah tau, mesti xkan lucu sngt n xde nilai ketawa tu. so nak testing korang ketawa ke x, meh aku nak test korang ngan beberapa teka - teki..

1. Tiga cara nak masukkan gajah dalam peti
2. Empat cara nak masukkan zebra dalam peti.
3. Tarzan buat parti harijadi, semua binatang pergi kecuali binatang ape??
4. Dalam parti tarzan, semua binatang buat show n mereka suke, tapi bile turn babi nyanyi, semua orang marah, kenapa?
5. Binatang ape kaki dok atas kepala?
6. Daun ape xde batang, xde ranting n xde akar?
7. Dalam banyak2 ikan, ikan ape yg paling kecik?
8. Ali, anak doctor, dan ayah die. deorang pergi memancing, tapi ayah ali bukan doctor. sape doctor?
9. Ayah Mimi, ade 5 orang anak. Lulu, Merry, Hamzah dan Izzat. sape anak ke 5?
10. Buah epal dibelah dua. kite tengok epal yg dibelah tu, same ngan ape?
11. Dalam banyak2 bahagian ayam, bahagian mane yg kite x panggil ayam? (contoh: kaki ayam, telur ayam)
12. sebuah kapal selam, boleh bawak 10 orang penumpang. tapi bile 9 org penumpang n sorang lagi mengandung, tibe2 kapal tu tenggelam. kenapa?
13. Kapal layar sedang berlayar ke timur. tapi angin datang dari barat. asap kapal tu terbang arah mana?
14. due ekor katak sedang lompat2. then tibe2 seekor terjatuh. die panggil kawan die, tapi kawan die x dengar.. kenapa?
15. Dalam banyak2 telur, telur ape warne hijau?
16. Dalam banyak2 kasut, kasut ape paling keras?
17. mat salleh, kalau kite, kite sebut orang, die sebut oreng. kite sebut musang, die sebut museng. kite sebut pisang, die sebut ape?
18. Kalau semua orang jadi polis, polis jadi ape?
19. masuk kandang lembu kite mengeboooh, masuk kandang kambing kite mengembek. masuk kandang kucing kite mengiau. masauk kandang buaya kite me...??
20. Buah ape paling best atas dunia?

Jawapan:
 1. bukak peti, masukkan gajah, tutup peti
2. Bukak peti, keluarkan gajah, massukkan zebra, tutup peti
3. Zebra. sebab die duduk dalam peti.
4. sebab babi nyany lagu "kita serupa"
5. Kutu. sebab die dok atas kepala korang. haha
6. daun terup
7. ikan celah gigi
8. Mak ali
9. Mimi
10. same ngan sebelah lagi
11. Telur mata kerbau
12. kapal selam memang la tenggelam sebab die nk menyelam -__-'
13. kapal layar mane la ade asap
14. katak xde telinga
15. telur shrek. haha
16. kasut bata
17. Banana la. haha
18. jadi banyak
19. mengucap
20. buah manggis. best la buah manggis. ikut aku la teka-teki aku. hahaha

So aku harap korang terhibur dengan teka teki nih. mari kita tngok korang gelak ke x. kalau x gelak maknenye x menjadi lah lucu aku nih. huhuhu. okay chow. 

#Theory 10 ( Berkenalan )

semua kawan2 kita ni bermula dengan perkenalan. ade sesetenagah org ni susah nk jadi rapat ngan kenalan baru. jadi disini aku nak bgtau mcm mana aku rapat ngan kawan2 baru, even baru kenal. aku xde la hebat sngt tp saje je nk kongsi.

mule2, kite bersalaman ngan dia. beri la senyuman yg paling ikhlas dalam dunia korang tuh. contohnye macam ni n__n hahahaha. pastu lepas salam tu tanye name ape. kalau die bagi name penuh contoh : "salam, name ape ye?", "wa salam, name aku Muhd syafiq haizul hakimi bin Muhd Che wan" xkan la korang nk ingt name penuh die, so cepat2 la tanye mcm ni : "panggil ape ye?" "panggil mat je". haaa, senang sikit nk ingt name pendek contohnye 'mat'.

then tanye la die contohnye "makan dah?", "buat ape kt sini", "beres ke ni?"haaa, pastu tngk la respon die mcm mane. kalau jenis jwb bodo, xpyh kawan lah ngan org mcm tuh. kalau die tu perokok, tawar la rokok kt die, ckp "ciggarate?" wahh, speaking. hahaha gilo2.

then lepas tu, ni care aku yg paling berkesan. aku tanye skolah mane dlu, then kalau skolah tu ade kawan2 korg belajar kt situ dlu, ckp la mcm ni, contoh : "laaa, kau skolah kt situ, kenal x fikri?? fikri amin?? yg hensem2 tuu, knal x?" haaa, dengan care die, kenalan baru korg akn mint la becakap pasal kwn2 die tuu. okay kalau lah skolah tu korg xkenal, ckp la "owwwh, skolah kt mane tu? best x belajar kt situ? okay ke?" then kalau aku kadang2 aku saje je buat2 tanye pasal kawan biar aku x tau pon, buat name2 simple dah la, contohnye amir, mat, faih, izzat, ain, aisyah, dan name2 lain yg agak2 simple. hahahaha. ckp mcm ni " weh, kau knal x mat? x silap aku die skolah situ jugak"

pastu mase korang nk blah, jangan lupe ckp "wooh, sedap kawan ngan kau, jumpe plak bile2, beress" dan jangan lupe bersalam. tu je. senang kn. hahaha. dan lepas balik tu, cari facebook die, add friend. pastu like2 status die. senang je kn nk dpt kawan baru. hahaha

#Theory 9 ( Mencarut )

mencarut. korang pernah mencarut? aku pernah. huhuhu. tp kenapa kita mencarut. ape faedahnye? cube tngk gmbr ni. asal asul mencarut.



so pade pendapat aku, kalau kite mencarut nih, dapat mengurangkan kemarahan. btol aku ckp. kadang2 kalau aku marah aku mencarut rase lega sikit. tp sejauh manakah ia dapat bertahan dan kenapa kite kadang2 dengan tibe2 mencarut.

pade pendapat aku, org mencarut ni sebab nak cover malu. contohnye
james : simon, huduh la kau, macam siput
simon : cehh, bodoh kau!
daripada text ni, mesti la si simon sedang malu n marah sebab kena perli. kena plak huduh plak tu. huhuhu. so nak cover balik, die mencarut la kt si james tu.

n satu lg orang mencarut nni sebab die nak balas balik rase sakit hati die tu. kadang2 org buat kite marah, kite mencarut kt die sebab nk bg org tu terase ape yg die rase.aku tau la sebab aku dah biase. huhuhu

jadi conclusinye, mencarut ni dah jadi tabiat dalam hidup seseorang apabile die malu or marah or ditimpa bala or serabut. tapi bg org yg bersabar die akan senyum je apabile bala datang melanda dah sungguh mulia manusia ini. so mari sama2 kita cube senyum je kalau ditimpa bala supaya jauh dari dosa mencarut. chow

#Theory 8 ( Lelaki Hodoh, awek cantik )



Okay, ape pendapat korang lepas tngk fan page ini. aku tau mesti korang like pasni. sebab aku pon like jugak. Muahahaha. pelik kah kalau lelaki x hensem dapat awek superb? pelik ke? mustahil? ade org cakap sebab duit la, sebab bomoh la, mengarut semua tuh. bagi aku, bende ni xpelik, sebab aku dah tau knp situasi tersebut terjadi. mari dengar theory aku nih.

Seperti yg kite tahu, kalau lelaki hensem, mesti rmai peminat, rmai yg datang mencari beliau. beliau xperlu cari awek sebab awek yg akan dtg mengorat die, so die boleh pilih yg mana satu die nak. begitu jugak dengan perempuan cantik. xpayah dok sibuk2 nak cari pakwe sebab rmai2 lelaki yg akan mengejar perempuan yg cantik.

okay so kenapa situasi lelaki hodoh awek cantik boleh terjadi. seperti yg kite tahu, lelaki x hensem ni, die yang akan cari perempuan. die yg akan mengorat perempuan, sebab xde org yg nk mengorat die. oleh itu kita sebagai manusia kadang2 terlalu memilih. lelaki2 tersebut mesti lah pilih n mengorat pompuan cantik kan. xkn la nk ngorat pompuan hodoh -___-'

kite lelaki, suke mencintai wanita yg baik berbanding wanita yg cantik. begitu juga dengan perempuan. perempuan suke n syg kt lelaki yg jenis caring, setia, baik, menghiburkan hati n of course penyayang. hahaha. bluewwwk, luga aku. so lelaki2 yg x hensem ni mesti la cube yg terbaik untuk perempuan cantik idaman mereka sebab mereka nak jugak memilikinya. so akhirnye, perempuan cantik tewas dalam genggaman lelaki x hensem. *biasenye lelaki hensem ni die ego sikit.

so itu saja pandangan aku terhadap situasi ni. xtau la tkt2 korang pikir lain. haha. okay chow.


Friday, 18 February 2011

#Theory 7 ( Tidur yang sempurna )

Tido ni memg mbest sebenarnye. tapi kalau korang tau cara tidur yg betul mesti laaaagi best n xnk bangun tidur. hahahaha. so aku ade la beberapa care aku sendiri nk bg tidur yg best. *aku bukan lah manusia perfect, cume nk kongsi bende yg aku rase menarik

so mule2 skali kalau nk tidur, kena mengantukkk. haaa, kalau xrase mengantuk, xleh tidur la, x best tido kalau xngantuk. so macam mana nk buat mengantuk nih. kalau aku, aku study, lame2 jadi boring pastu mengantuk. hahaha. xpon korg bersukan la petang2 biar letih badan n mlm tu korg ngantuk la.

okay, mule2 skali aku nk tidur, aku basuh dlu muke tangan n kaki. biar rase mcm sejuk n baru lepas mandi. xpo basuh kepala sikit. n xpyh la lap smpai kering2, biar mcm ade basah2 sikit. kalau nak molek, ambik la air sembahyang sebelum tidur. pastu pkai la pakaian yg selesa. slalunye lelaki pkai sluar pende je. huhuhu

okayh lepas tu, korang tilam korang tu kena pakai cadar yg selesa. bukan yg kotor or berbau ke pape. make sure basuh selalu. okay sebelum tidur, kemas dulu katil tu. clear semua bende2 atas katil n kalau boleh tegangkan cadar. then cari bantal yg selesa. bantal yg selesa ialah bantal yg lembut tp xterlalu lembut, bagi aku la. 

lepas tu kalau nk tidurm tutup lampu. kawan aku ade ajar aku pasal tidur tutup lampu nih. tp aku xingt dah, maklumlah aku bukan budak sains. huhu. x silap aku kalau kite tidur tutup lampu, badan kite ade kluar satu hormon yg mcm recharge tenaga kite. ntah aku pon x ingt. haha. kalau takut tutup lampu, pkai la selimut yg lut cahaya pastu korang tutup la mata korang ngan penutup mata tu.

mase nk tidur, kalau boleh selimutlah diri tu. baru rase selesa. kalau aku aku buat kipas yg paling laju pastu aku pkai slimut yg tebal. rase syok la pulak. hahaha. n mase nk tidur tu, try la pikir pasal Allah, kejadian bumi n langit. jangan sekali2 pikir pasal kekasih sbb nnt korg makin xdpt tidur. huhuhu.

 so cukup la stakat nih, xleh bgtau banyak2 nnt korang ikut semua, nnt tidur x bangun2 sbb tidur terlalu sempurna. hahaha. chow.

#Theory 6 ( Bangun Tidur )

ye semua org suke tido termasuk aku. n sebenarnye dulu aku susah sngt nak bangun tido. tp skarg setelah buat step2 yg buat sy xmengantuk ketika bangun pagi, so Alhamdulillah smpai skarang sy mudah tersedar kalau bangun tidur.

So mule2 skali kite kena bajet mase tidur aku. kalau aku, aku kena bajet mase tidur aku daripada 4 hingga 6 jam. kalau cukup tidur, mesti korang rase segar nak bangun pagi. n kurang sikit rase mengantuk. aku kalau dah xcukup tidur, aku tidur je biar ponteng kelas pon, maklumlah kesihatan kena didahulukan.

next, kalau nk senang bangun tidur, kalau dah tersedar, terus bangun berdiri or duduk. jangan skali2 baring selepas tersedar nnt korg jadi makin nak tidur sbb tiada nikmat yg paling best selain tidur. n peringatan, tidur sekejap selepas tersedar akan membuat kite lebih mengantuk, bagi aku la. huhuhu

Seterusnya, selepas bangun, terus basuh muke n tngk cermin dlu. tngk la muke dlu hensem ke x haritu. huhu. then gosok gigi. kalau sape2 ade nescafe, minum nescefe selepas gosok gigi. make sure minum nescefe suam. InsyaAllah kurang sikit mengantuk tu. kalau ade nestum makan nestum

okay kalau aku, xnk bagi mengantuk aku bukak facebook sekejap. huhuhuhu. okay lepas tu, mandi. kalau boleh,, mandi lah ngan air sejuk sbb air sejuk buat bdn kite makin segar. kalau mandi air shower, korang buat mcm ni, korang ltak muke korang kt shower tu boleh dalam 2 minit tutup mate, pikir pasal dok tengah2 laut yg sejuk, haaaa, conferm jadi x ngantuk. aku dah buat banyak kali. hahaha.

haaa, satu lg tips berguna. lepas bangun mandi semua tu, duduk la atas katil sekejap termenung ingt pesanan2  si kekasih hati, conferm jadi semangat x ngantuk pastu. bg yg xde kekasih hati, buat2 la ade ye. hahaha

so cukup lah tu. korang xnk bangun tu hal korang. chow

P/s : jangan lupe sembahyang subuh

#Theory 5 ( cara terbaik melupakan seseorang )

kadang2 kite susah nk lupekan sesorang dlm hidup kn. terutama girl. tp jangan risau. setelah membuat beberapa kajian, aku telah jumpe beberapa cara untuk melupakan seseorang.

Pertama, cara yg terbaik ialah dengan mendekatkan diri dengan Allah. dengan cara ini, kita dpt melupakan seseorng sebab kasih syg dan cinta antara manusia dengan Allah tiada bandingannya. jadi selepas putus or pape, cepat2 kembali ke pangkal jalan dan kekalkan keinsafan tu.

Kedua, carilah teman2 yg mampu melupakan si dia. maksud aku bukan teman kekasih *kalau nak cari pengganti pon boleh. haha* maksud aku ialah kwn2 yg membuatkan anda happy. yg mampu membuat korg tersenyum. janganlah korg menyisihkan diri plak nnt semakin teringat kt si dia. okay

Ketiga, kalau aku lah, aku akan belajar sungguh2, biar dpt kerja gaji yg tinggi2, pastu cari isteri yg cantik2. biar si dia suatu hr nnt mengalir air liur tngk kite n menyesal sbb tinggalkan kite. so kalau sedih, try bayangkan mcm tu. mesti boleh punye. hahahaha


Keempat. okay theory yg ni btol2 menjadi. aku xtipu. kalau korang buat, conferm akan lupe terus. percaye la kt aku. okay, tips die ialah bayangkan si dia sedang membuang air besar. conferm. percaya la aku. terus lupa pasni. hahahaha

#Theory 4 ( Cinta itu anugerah )

okay, yg ni aku baru paham tentang bende2 ni, love is a gift. cinta itu anugerah. okay, mari kite dengar crite kawan aku ni untuk membuktikan penyataan ini. ni crite kawan aku ye, xde kalitan ngan aku. huhu. ak ganti name seorang lelaki dengan A dan sorg perempan dengan B bagi menjaga nama baik deorg.

okay kisah die mcm ni. A dan B ni sebenarnye satu skolah. deorg ni memg xpernah kwn pon mase dok skolah. masing2 ngan haluan n kepala masing. then selepas habis SPM. A dan B nih mcm xingt dah sbb xpernah kwn kn. then lame lepas tu, B add A dalam facebook. biase lah budak2 skolah same. then kebetulan A ni on9 mase tuh, so B pon tegur la die. so lame2 tu deorg jadi baik la n start tegor kt facebook. aku pon xingt dah kwn aku crite mcm mane die boleh jadi baik. A ckp kt aku, die suke kwn n B sbb B ni mcm lawak gile2 n best kawan n die. so lame2 tuh deorg jadi bestfreind xsilap aku. then, ntah la mcm mana si A ni tibe2 jadi perasan. die tibe2 rase mcm syg kot kt B. padahal A ni x pernah pon mengorat B and B pulak x pernah ade niat pon nk ngorat A. so sejak hari itu, A mula xsenang duduk. die rase pelik je ngan diri die. n start pikir pasal B. pastu xingt dah aku mcm mana A nih boleh ckp kt B yg die suke B. tp mase tuh A ckp kt aku B ni buat mcm xtau je -___-' so A ni mcm dah give up n rase bersalah sebab betray deorg punye friendship. A ckp die xpatut libatkan perasaan tu sbb memg deorg kwn baik. lepas tu, selang brape hr, B pon ckp kt A, B ckp kt A mcm B ni suke jugak la kt A. so A terkejut la jugak sebab masing2 xpernah ade niat pon nak mengorat or suke2 nih. mule2 dlm kepala A ni pikir, B ni mcm kesian kt A sbb tu B ckp B suka A. pastu sejak haritu, A dah janji ngan diri die nk tunggu B smpai suatu hr nnt n xkn ngorat pompuan lain. so lepas tu aku xtau la citer deorg ape. hahahaha.

so konclusinye, aku pelik, haaa, mcm mana deorg boleh tibe2 jadi mcm tu kn. padahal masing2 xpernah mengorat. so dlm kepala aku lepas dengar crite nih, aku pikir cinta tu anugerah kot. sbb bg aku, org yg mengorat ni bukan sbb cinta, tp sebab nafsu, sbb dierg yg pilih sape yg deorg nk. patut la kebanyakan org mcm tu xtahan lama kn. n 1 lg, aku pernah tngk org lelaki huduh tapi isteri cantik. then isteri hudoh tapi suami hensem. n ade jugak isteri n suami same2 huduh. so sebab tu aku rase cinta ni anugerah, bukan bende yg boleh dicari. kena tunggu je. hahahah

bodo la cakap pasal love2 ni. aku cume nk ckp yg love is a gift je. hahaha
dah la malas aku tulis jiwang2 nih. ngarut je. uhuk uhuk
P/s : sebenarnye crite td tu aku bace dlm artikel. HAHAHAHA. okay bereh. chow

#Theory 3 ( Tips cover malu )

malu, ye kite memg xleh lari dari perasaan malu. aku ni pemalu jgk sebenarnye, tp sebab ade nilai macho yg tinggi dah nilai cool, aku dapat cover perasaan malu itu supaya aku tidak menggelabah. okay aku nak kongsi dengan korang n aku harap boleh membantu sedikit sebanyak pasal malu2 nih.

Situasi 1 : berjalan di depan khalayak ramai
okay, tips aku agar nampak cool je aku berjalan pandang straight. xpon pandang bwh. tp yang paling aku suke buat ialah main phone. hahaha. kalau jalan depan org rmai, aku akan buat2 tengok phone n buat2 type msg, biar x pon. dengan itu, aku xrase segan sngt. xpon try cari org yg korang kenal pastu angkat tngn smbil jalan. so kurang la sikit malu tu. hahaha

Situasi 2 : tertukar orang
okay aku ni slalu tertukar org, tp aku ade satu cara yg amat berkesan. mule2, yg kite x sempat tegur. kita nmpk mcm kawan kite pastu kite pergi kt die, tngk2 org lain. haaaa, kalau aku, on da way nk pergi kt org tu, tngk2 org lain, aku akan jalan straight je, jalan boleh dlm 10 langkah, pastu buat2 terkejut ckp "eh, xingt" pastu pusing balik. haha. next, yg kalau sudah tertegur, aku akan ckp "alah, ceh, silap org rupenye, bereh2" pastu blah. hahaha. xde la malu sngt kalau buat mcm tu.

Situasi 3 : kena marah
okay yg ni susah sikit sebab aku jarang kena marah. tapi dlu kalau aku kena marah, aku macam buat nak marah balik kt org tu. so dengan care tu, aku xde la malu sngt. biaselah, lelaki banyak yg ego. tp dalam aku marah balik doh, jauh dari sudut hati aku, aku nk sngt2 mintk maaf. hahaha. pastu kalau mcm kena mrh depan org rmai, aku buat2 tengok kt tempat lain. haha. okay masa tengah kena marah Jangan sekali kali Buat muke kesian.

Situsasi 4 : kentut
okay yg part ni susah sikit sebab jarang berlaku. hahaha. tapi kalau berlaku, aku dah ade care aku nak cover. macam ni, kalau korg terkentut contoh dlm kelas, cepat2 buat2 mcm nak marah ckp "weiii, sape kentut nih!!" pastu buat2 tanye kawan korg "hei, kau kentut ke??" hahahaha. okay next, kalau dah terkantoi, aku dah standby ayat ni untuk korang "laaa, biase lah, semua manusia kentut, selina gomez pon kentut" haa, dengan care ni xde la malu sngt. tp stakat ni aku xpernah kena. haha

Situasi 5 : terjatuh atau rebah
okay, aku pernah jugak rebah. wei, sakit bodo rebah2 nih. okay, kalau mase aku rebah or jatuh, aku akan gelak kuat2 tahan sakit. xde la malu sngt. dah tk kan la nk tunjuk sakit. hahaha. n kalau tengah main bola or futsal, kalau aku rebah aku buat mcm xsakit n terus bangun kejar bola. hahaha.

Situasi 6 : Makanan tumpah lepas beli
huisssh, yg ni paaling lah malu. malu wei kalau nasik tumpah depan org rmai. okay, kalau aku lah, aku buat2 suke n slapping forehead ckp "aiyaa, tumpah la pulok, bodo la" pastu aku cepat2 beli nasik yg lain n nasik yg seterusnye, aku akan ambik lauk yg lebih banyak. hahahaha. so xde la malu sngt. hahaha

Situasi 7 : Lawak yg tidak menjadi
okay part yg ni memg paling malu. kite susah2 nk buat lawak tp x jadi la pulak -____-' okay aku pernah kena, aku buat lawak pastu org mcm x layan. aku pon cepat2 tanye "weh, x lawak ke aku buat ni?" hahah. cover2. pastu kadang2 aku pernah kena ejek n kawan aku sebab buat lawak xjadi, die ckp " haa, buat la lawak buat, kecik2 buat lawak, besar2 jadi pelawak " *aku tau die gurau je* pastu aku cepat2 tanye "laaa, kau dengki ke? aku bukan buat lawak kt kau. hahaha" cover. Muahahaha

okay, cukup la tuh. malas type banyak2. chow

#Theory 2 ( dadah cyber )

dadah cyber, nate apo tu? aku rase korang dah tau ape dadah cyber ni. bagi aku la. aku anggap FACEBOOK ni macam dadah dalam alam cyber ni. facebook is a drug u know. pernah x korang rase mcm xsenang kalau lame dah xbukak facebook? smalah ngan perasaan perokok or penagih dadah, deorg akan rase x tenang kalau x pekena.


Okay, aku ngaku aku ni facebook addicted la sikit2. boleh dikatakan tiap2 hari aku bukak facebook. korang pernah x rase mcm tu? hahahaha. okay sebenarnye semua ni mind set je. kita jadi ketagih sebab kite suke buat bende tu. facebook ni seronok sebab dapat keep in touch dengan kwn2 n kwn2 lame. so bagi aku org yg ketagih ni sebab die xnk ketinggalan. And 1 lg, aku rase la, org2 yg ketagih facebook ni sebenarnye die nk stalk someone profile je. die xnk ketinggalan status update org tu. die kalau boleh hari2 nk bace sape post kt wall die, sape comment status die, die post status ape, ade gmbr2 terbaru die ke x, haaaa, sebab tu la org tu slalu bukak facebook, sbb nk stalk someone rupenye, hahaha, tapi aku x la, ntah. huhu

Okay mcm mana kite nk selesia kn masalah ni. okay, pada pendapat aku, kalau nk stopkn cyber drug addict ni, cara terbaik nak stop facebooking ialah dengan tido awl ( bukan theory aku, kwn aku sebenarnye. huhu ) biasenye org rmai on9 pade waktu malam n lewat malam. so bg mengelakkan berfacebook lame2, baik korg g tido lagi best, pagi esok check la facebook tu. selain tu, kalau nk exam, try deactive facebook tu biar kurang sikit rase nk berfacebook. seterusnye, try banyakkan lepak bersama dngn kwn2 yg real punye, bukan asyik nk berchatting n kwn yg dari alam maya je. hahahaha

okay aku rase cukup lah kot. chow

#Theory 1 ( macam mana nak hilangkan rasa sedih )

sedih, semua org pernah sedih. termasuk aku. huhuhu. myb korang ade care korang sendiri nk hilangkan rase sedih. tapi yg aku punye ni yg aku nak kongsi dengan korang la. kalau boleh pkai, korang amalkan lah insyaAllah hilang lah rase sedih tu.

okay, yg pertama, kalau kite rase sedih, mule2 skali kite kena pikir yg perasaan ni semua ni takdir tuhan. dia yg memberi. dan maybe korang rase sedih sebab korang pernah buat org sedih. dan maybe juga ade yg lebih baik menanti korang. aku slalu guna tips ni kalau aku sedih. aku akan pikir yg ni mesti sebab aku ade salah buat pape or aku pernah buat org sedih macam ni, xpon ade yg baik menanti aku. so kesimpulannye, korang kena ajar diri pikir positif. mcm ayah aku, die slalu pesan "yg lepas tu biar la, kite kena pikir mase depan" so ayat ni aku pegang kalau aku sedih or hampa. bab kata the beatles "let it be". hahaha

okay next, kalau aku sedih, aku akan dengar lagu2 yg bersemangat. jangan dengar lagu2 jiwang nnt makin sedih.  contoh lagu yg aku layan kalau aku sedih ialah "kristal - keindahan pantai" kalau aku dengar lagu ni, aku rase mcm xde la sedih sngt. sbb tu la music2 ni org panggil hiburan, sebab die memg menhiburkan hati pon. hahahaha

okay ni lak bg para muslim dan muslimah. okay, aku ni bukan nye org yg kuat iman sngt. aku ngaku je sbb aku xnk jadi munafik. org munafik ialah org yg tidak beriman tp berpura2 beriman. okay, kadang2 bile kite sedih, kite akan rase sunyi sngt. biase boh, jiwo. okay kdg2 bile aku sedih, aku bace surah yasin n smayang dengan bersungguh2 ( khusyuk btol2 ). aku xtau la knp kalau aku buat mcm ni, jadi hilang dah rase sedih. btol ckp org yg sembahyang n bace quran ni penyembuh segala penyakit, termasuk penyakit sedih. sbb tu aku pikir, Allah bg kite rase sedih supaya kita ingt kt die, n Allah masih sygkan kite. kalau lah kite happy enjoy je, kadang2 kite terlupe Dia.

Next, biase nye kalau kite sedih, kite akan slalu dok sorg2, menyisih dari org lain. tp korang xtau kalau buat mcm tu laagi lah rase sedih. kalau aku, aku pergi lepak2 n kwn2. kwn2 ni pengubat rase sedih kalau nk tau, kalau kite ckp kt die masalh kite, kite akan rase lega sikit. aku suke lepak n kwn2 yg suka ketawa, bukan yg jenis serius n koya macho ( nate mano koya macho aku te mapuh la ) sbb segala gelak tawa deorg menghiburkan hatiku. hahahaha

Okay aku rase stakat ni dah la aku nk cakap. malas ckp banyak2. walaupape pon, aku sebenarnye jarang guna tips ni sebab aku jarang bersedih. hahahaha. chow

Thursday, 17 February 2011

Pengenalan





Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Aku sebenarnye xde sebab pon nak buat blog. aku pon xtau knp tibe2 terlintas dihati nk buat blog setelah tengok kawan2 aku rmai yg buat blog. tp pada mule2 ni aku nak buat blog ni xnk bg org bace. nnt bile aku dah ready aku bgtau la kt kawan2 aku pasal blog ni. huhuhu


Tujuan aku buat blog ni bukan nk crite pasal masalah2 aku, or pasal orang lain. aku rase baik aku crite pasal tips2 yg berguna yg boleh dikongsi bersama. sbb bagi aku org yg tulis masalah2 dlm blog ni, tulis tentang org yg die benci atau tentang pakwe makwe ni org yg sngt bodoh. buat apa nk crite masalah2 deorg kt 1 dunia. so, baiklah kita buat blog yg berfaedah kn. hoho

Sebenarnye aku segan buat blog ni, sbb aku tau bile aku bace balik, macam "aishhh, perasan btol mamat ni buat blog, tulis ntah pape -____-'" hahahaha. lagi pon aku ni org kelantan. kecek kelate la kawe. pastu kalau kwn2 sy dr kelantan bace blog aku ni, adoiiiii, malu la boh sbb aku tulis dlm bahase standert. hahahaha

Walaubagaimana pon, aku buat blog ni sbb aku nk simpan ape yg terlintas di hatiku, so bile suatu hr nnt aku boleh bace balik ape yg aku pikir mase tu. biase la zaman skarg org dah x pkai diari. hahaha

okayh cukup lah intro stakat ni. chow