Monday, 29 October 2012

sambungan jom rekreasi (4 october 2012)

pada 4 oktober 2012, kelas rekreasi bersambung berkenaan dengan kayak, di tasik seksyen 2. kali ini kami diajar bagaimana untuk menyelamatkan diri ketika kayak terbalik di dalam air. sebelum memulakan practikal,  kami di ajar bagaimana untuk melakukan teknik2 tersebut.


seterusnya, kami melakukan water confident dahulu sebelum melakukan aktiviti kayak bagi meningkatkan keyakinan di dalam air dan mengurangkan rasa takut terhadap air. kami disuruh untuk masuk kedalam air menggunankan life jacket. pada hari itu, semua ahli wajib melakukan water confident.


setelah berada didalam kayak, kami menggunakan teknik yang di ajar untuk menterbalik kan kayak dengan menggunanakan daya dan momentum dengan cara menjatuhkan badan ke dalam air secepat yg mungkin.setelah itu, dengan daya bouyant di dalam air, kami menolak balik kayak yang telah terbalik dengan cepat supaya air tidak memenuhi kayak, dimana ia boleh menengelamkan kayak ke dasar tasik 


kemudian, org bahagian depan (bowman) akan memasuki kayak dahulu dari belakang dan duduk di tempat asal, manakala org belakang ( stenman ) akan memegang kayak supaya kayak berada dalam keadaan stabil 


dan setelah masuk kedalam kayak, kami perlu pergi ke tebing tasik dengan segera untuk membuang sisa air di dalam kayak. teknik menyelamatkan diri ketika kayak terbalik amat penting. oleh itu setiap org yang ingin dan berminat menyertai aktiviti kayak, mereka seharusnya tahu tentang teknik ini.

1 comment:

  1. salam bro..nk minta kebenaran nk ambik sdkit mklumat tntg teknik kslamatan utk wat assgmnt,,,

    ReplyDelete