Wednesday, 12 December 2012

sambungan jom rekreasi ( 21 November 2012 )

Pada 21 november, kelab rekreasi uitm telah mengadakan latihan sukan orientering. sukan orientering merupakan sukan dimana perserta perlu pergi ke satu titik perhimpunan (checkpoint) yg telah ditetapkan didalam peta menggunakan kompas dan peta. pada hari tersebut, kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan yg terdiri daripada 4 org ahli.

pada mulanya Encik Muiz meletakkan control marker di beberapa checkpoint di dalam kawasan uitm Shah alam iaitu di loji air dan pusat sukan. dengan peta yg disediakan, kami pertu pergi ke checkpoint2 tersebut untuk 'punch' kod puncher pada control marker di kedua2 checkpoint.


sukan orientering amat seronok dan agak mencabar kerana jara setiap2 checkpoint adalah jauh dan tersorok. kami 4 org terpaksa main 'tiki taka' di mana 2 org ahli kumpulan sy pergi ke checkpoint 1 manakala 2 org ahli lg tunggu di laluan antara checkpoint 1 dan 2. kemudian 2 org ahli lg menyambung permainan orientering menggantikan 2 ahli yg pertama. teknik ini amat menjimatkan masa dan tenaga.No comments:

Post a Comment