Wednesday, 12 December 2012

sambungan jom rekreasi ( 5 Disember 2012 )

Pada tarikh ini, kami telah mengikuti aktiviti makanan survivor yg dikendalikan org Encik Muiz dan ENcik Hafiz. seminggu sebelum aktiviti bermula, kami telah diberitahu untuk membawa bahan makan survivor sendiri. Sy dan kumpulan sy telah bercadang untuk membukan masakan survivor yg telah kami belajar semasa Jambori Pengakap pada zaman persekolahan dulu, tepung lilit bakar.

Bahan2 yg kami guna ialah tepung gandum dan telur. dah extra sardin sebagai perasa. pada mulanya kami memecahkan telur dan campurkan dengan tepung. apabila tepung dan telur sudah liat, lilitkan pada batang lidi untuk di bakar.



Encik Hafiz dan Encik Muiz sedang memberi komen tentang masakan2 kumpulan lain 


dan inilah hasil masakan kami. walaupon rasa nya biasa sahaja tapi hakikat inilah makanan surviror. ringkas dan yg penting makanan perlu dimasak untuk mematikan kuman.

sambungan jom rekreasi ( 21 November 2012 )

Pada 21 november, kelab rekreasi uitm telah mengadakan latihan sukan orientering. sukan orientering merupakan sukan dimana perserta perlu pergi ke satu titik perhimpunan (checkpoint) yg telah ditetapkan didalam peta menggunakan kompas dan peta. pada hari tersebut, kami telah dibahagikan kepada beberapa kumpulan yg terdiri daripada 4 org ahli.

pada mulanya Encik Muiz meletakkan control marker di beberapa checkpoint di dalam kawasan uitm Shah alam iaitu di loji air dan pusat sukan. dengan peta yg disediakan, kami pertu pergi ke checkpoint2 tersebut untuk 'punch' kod puncher pada control marker di kedua2 checkpoint.


sukan orientering amat seronok dan agak mencabar kerana jara setiap2 checkpoint adalah jauh dan tersorok. kami 4 org terpaksa main 'tiki taka' di mana 2 org ahli kumpulan sy pergi ke checkpoint 1 manakala 2 org ahli lg tunggu di laluan antara checkpoint 1 dan 2. kemudian 2 org ahli lg menyambung permainan orientering menggantikan 2 ahli yg pertama. teknik ini amat menjimatkan masa dan tenaga.



Monday, 29 October 2012

sambungan jom rekreasi ( 11 oktober 2012 )

pada 11 oktober 2012, kami skali lagi kembali ke tasik seksyen 2 untuk meneruskan pelajaran berkenaan dengan aktiviti kayak, kali ini kami dedidahkan dengan teknik H- rescue. untuk melakukan H-rescue, tiga kayak di perlukan. 1 kayak untuk diselamatkan, dah 2 kayak akan membentuk huruf H untuk menyelamatkan kayak yang terbalik


sebelum memulakan praktikal, kami diberi tunjuk ajar terlebih dahulu oleh Encik Muiz. kali ini saya akan mejatuhkan diri dengan kayak ke dalam tasik dan 4 org rakan sy menaiki 2 kayak akan datang menyelamatkan sy. selepas sy jatuh, mereka akan datang kepada kayak sy yg terbalik dan akan membentuk huruf H dengan menyambungkan 2 kayak dengan paddle. kemudia, sy akan memolak kayak yg terbalik ke atas sambungan paddle tersebut 




selepas kayak dinaikkan sepenuhnya ke atas paddle di antara 2 kayak tersebut, air didalam kayak akan dibuang terlebih dahulu.



setelah air telah sepenunya keluar dari kayak, kayak tersebut akan diterbalikkan ke posisi yg betul sebelum di lepaskan ke dalam tasik dan setelah kayak tersebut berada dalam tasik, sy akan menaiki kayak tersebut dari belakang








sambungan jom rekreasi (4 october 2012)

pada 4 oktober 2012, kelas rekreasi bersambung berkenaan dengan kayak, di tasik seksyen 2. kali ini kami diajar bagaimana untuk menyelamatkan diri ketika kayak terbalik di dalam air. sebelum memulakan practikal,  kami di ajar bagaimana untuk melakukan teknik2 tersebut.


seterusnya, kami melakukan water confident dahulu sebelum melakukan aktiviti kayak bagi meningkatkan keyakinan di dalam air dan mengurangkan rasa takut terhadap air. kami disuruh untuk masuk kedalam air menggunankan life jacket. pada hari itu, semua ahli wajib melakukan water confident.


setelah berada didalam kayak, kami menggunakan teknik yang di ajar untuk menterbalik kan kayak dengan menggunanakan daya dan momentum dengan cara menjatuhkan badan ke dalam air secepat yg mungkin.



setelah itu, dengan daya bouyant di dalam air, kami menolak balik kayak yang telah terbalik dengan cepat supaya air tidak memenuhi kayak, dimana ia boleh menengelamkan kayak ke dasar tasik 


kemudian, org bahagian depan (bowman) akan memasuki kayak dahulu dari belakang dan duduk di tempat asal, manakala org belakang ( stenman ) akan memegang kayak supaya kayak berada dalam keadaan stabil 


dan setelah masuk kedalam kayak, kami perlu pergi ke tebing tasik dengan segera untuk membuang sisa air di dalam kayak. teknik menyelamatkan diri ketika kayak terbalik amat penting. oleh itu setiap org yang ingin dan berminat menyertai aktiviti kayak, mereka seharusnya tahu tentang teknik ini.









#Theory 24 (Jom Rekreasi)

Salam Petang. Tahukah anda apa itu rekreasi? Rekreasi ialah penggunaan masa lapang kita untuk keseronokan disamping menyegarkan minda dan tubuh badan. ia juga didefinasikan sebagai aktiviti terancang  untuk masa lapang.

jadi pernahkan anda semua berekreasi? kalau tak pernah bolehlah cuba. disini aku nak kongsikan pengalamanku berekriasi di UiTM Shah Alam. aku mula join kelab rekreasi pada tahun 2012 iatu sem 2. pada mulanya aku rasa kelab ni sangat sibuk hingga boleh jejaskan pelajaran, tapi sebaliknya aku makin suka dengan aktiviti rekreasi dibawah bimbingan En. Hafiz dan En. Muiz

Pada sem 3, aku telah mengambil rekreasi 2 sebagai subject kokurikulum aku. pada 27 september, kelab rekreasi telah mengadakan aktiviti kayak di tasik seksyen 2, shah alam. disini kami telah mengunakan kemahiran yg telah kami belajar dalam rekseasi 1 berkenaan dengan kayak.

Encik hafiz memberi sedikit penerangan sebelum memulakan aktiviti kayak

sebelum memulakan aktiviti kayak, semua ahli wajib memakai 'life jacket' untuk keselamatan

aktiviti kayak di tasik seksyen 2



Wednesday, 22 February 2012

#Theory 23 ( Perasaan takut )

Assalamualaikum semua. lame dah aku x update blog. kali ni aku nak luah kan apa yg terbuku dalam hati aku yg membuatkan aku takut bila benda2 ni terlintas dalam hati aku. aku tak nak karang panjang2, aku cume bg point2 je senang aku nak bace balik. kalau tulis panjang2 bukan org bace pon. huhu

Ya Allah, aku takut kepadaMu
Ya Allah, aku takut akan seksa dan neraka mu 
Ya Allah, aku takut akan kematian
Ya Allah, aku takut akan dosa-dosa lampau ku
Ya Allah, aku takut akan manusia sekeliling yg jahat dan kejam
Ya Allah, aku takut akan gangguan dan godaan syaitan
Ya Allah, aku takut akan apa yg berlaku terhadap negara-negara Islam yg dalam kesusahan dan perperangan


Ya Allah, aku takut jika jalan yg aku pilih ni adalah jalan yg salah
Ya Allah, aku takut jika kegagalan menimpa ku
Ya Allah, aku takut jika aku dilanda kemiskinan dan kesusahan hidup
Ya Allah, aku takut jika org yg aku syg akan meninggalkan ku selamanya
Ya Allah, aku takut jika aku tidak mampu membuat org tuaku gembira


Ya Allah, aku takut kalau kaumku ditindas
Ya Allah, aku takut kalau kawan-kawanku sesat atau meninggalkan ku
Ya Allah, aku takut kalau ada perbuatan ku yg menyakiti hati org sekelilingku
Ya Allah, aku takut kalau negaraku kucar kacir atau dalam perperangan 


ya, itu la aku aku takut. tipu la kalau ade org yg 100% berani skarang ni. mesti ade jgk kn perasaan takut tu. perasaan takut ni memg ada pada smua manusia. dah memg lumrah die. sebab apa manusia ni penakot? kalau korg x caya korg gi la terjun dalam sangkar buaya. 


tetapi perasaan takut ni boleh dikurangkan dengan cara masing2. bg kita umat islam, untuk kurangkan rasa takut kita kena berdoa kepada Allah dan hadapi semua ni dengan redha. ingat Allah selalu bersama kita. kalau aku takut, aku bace doa ni je dalam bahasa Melayu dan doa sendiri


"Ya Allah ya tuhanku, kau teguhkan lah iman dan semangat ku untuk hadapi segala kesusahan dan ketakutan yg menimpa diriku. jadikan lah aku seorang yg berani dan redha menghadapi segala ujian mu. dan kepada Mu ya Allah aku berharap. "


Tapi kita kena ingt. Dalam dunia ni kita kena takut dengan 1 je iaitu Allah subhanahu wa ta'ala







Wednesday, 30 November 2011

#Theory 22 ( Engineer )

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua. lame dah aku x update blog. hari ni aku baru teringat rupe2nye aku ada blog, so aku nak update 1 entry pada petg ni. entry aku pada harini ialah pasal Engineer. aku bukan nak cakap Engineer tu hebat ke pape cume nak cakap pasal reality pasal Engineer sahaja.

Okay sebelum tu apabila cakap pasal Engineer, mesti korang akan teringat pasal kereta canggih, bangunan yg canggih dah besar, handphone dan gatjet yg canggih dan moden, rocket terbang ke angkasa dan macam2 lagi teknologi. Tapi hakikatnya jika seorang pelajar Engineer, hari2 deorang akan berhadapan dengan nombor dan mathematics. Sebenarnya Engineer ni lebih kepada penguasaan mathemacs, bukan senang nak buat sesuatu alat. ia memerlukan 1000000 pengiraan untuk hasilkan sesuatu project.



okay sebelum tu aku nak bgtau siape itu engineer. Engineer ialah seorang profesional yg mengunakan kemahiran sains dan matematik untuk menyelesaikan masalah untuk menaik taraf hidup seseorang manusia. yaa itu engineer yg sebenarnya.

mari kita lihat bagaimana kehidupan Engineer apabila bangun dari tido


hahaha xde lah sampai macam ni. saje je nk bg nampak cool. tapi hakikatnya, seorang Engineer memg suka dalam nombor. macam aku punya lecturer IR Amir Radzi, die cakap time main Angry bird pon die cube kire force and angle biar boleh lastic si babi2 celaka tu. tapi buat mase ni die kena tnye creator angry bird dulu brape mass angry2 bird dan elasticity getah lastic tu. hebat kan Ir Amir Radzi?

Dalam kepala otak seseorang engineer, sesuatu perkara x mustahil akan terjadi sekiranya dia ade calculation dan aplied Science. cube kita lihat sekeliling kita ni contohnya laptop, bila pikir balik macam mana mereka buat screen yg canggih ni? bagi seseorang engineer, semua benda kita boleh buat cume ambik masa untuk cukup researh dan knowledge. sekiranya xde Engineer, berbogel dok dalam gua la kita. terima kasih Engineer.


Selain itu, untuk jadi seseorang engineer, kita perlu pikir "outside the box". jangan ambik sesuatu perkara atas sesuatu faktor contohnya kita membuat berus gigi. misi utama die untuk memberus gigi. tetapi kita perlu memikirkan lebih lagi untuk menjadikan berus gigi itu bukan setakat berus gigi biasa contohnya tahan lama, boleh berputar guna batery, bulu yg halus senang nak buang taik gigi, batang yg elastic supaya selesa nak guna, material yg murah dan tahan lasak. jika ingin menjadi seorang Engineer, kita perlu lah open minded dan berfikir jauh daripada perkara sebenar. future planning.


iya itu saja lah kot yg aku nak cakap pasal engineer ni. kalau tulis panjang2 pon korang bukan baca pon. haha. walaubagaimana pon, aku tetap nak usaha sedaya upaya supaya jadi seorang Engineer kelak InsyaAllah. biar pon ombak yg merubah pantai, cita2 ku xkan hancur berderai. semoga Allah tunaikan harapan aku ni, Amin. kawan2 tolong support dan sokong aku. Sekian terima kasih

jalan yg berliku2 nak jadi Engineer