Monday, 29 October 2012

sambungan jom rekreasi ( 11 oktober 2012 )

pada 11 oktober 2012, kami skali lagi kembali ke tasik seksyen 2 untuk meneruskan pelajaran berkenaan dengan aktiviti kayak, kali ini kami dedidahkan dengan teknik H- rescue. untuk melakukan H-rescue, tiga kayak di perlukan. 1 kayak untuk diselamatkan, dah 2 kayak akan membentuk huruf H untuk menyelamatkan kayak yang terbalik


sebelum memulakan praktikal, kami diberi tunjuk ajar terlebih dahulu oleh Encik Muiz. kali ini saya akan mejatuhkan diri dengan kayak ke dalam tasik dan 4 org rakan sy menaiki 2 kayak akan datang menyelamatkan sy. selepas sy jatuh, mereka akan datang kepada kayak sy yg terbalik dan akan membentuk huruf H dengan menyambungkan 2 kayak dengan paddle. kemudia, sy akan memolak kayak yg terbalik ke atas sambungan paddle tersebut 




selepas kayak dinaikkan sepenuhnya ke atas paddle di antara 2 kayak tersebut, air didalam kayak akan dibuang terlebih dahulu.



setelah air telah sepenunya keluar dari kayak, kayak tersebut akan diterbalikkan ke posisi yg betul sebelum di lepaskan ke dalam tasik dan setelah kayak tersebut berada dalam tasik, sy akan menaiki kayak tersebut dari belakang








sambungan jom rekreasi (4 october 2012)

pada 4 oktober 2012, kelas rekreasi bersambung berkenaan dengan kayak, di tasik seksyen 2. kali ini kami diajar bagaimana untuk menyelamatkan diri ketika kayak terbalik di dalam air. sebelum memulakan practikal,  kami di ajar bagaimana untuk melakukan teknik2 tersebut.


seterusnya, kami melakukan water confident dahulu sebelum melakukan aktiviti kayak bagi meningkatkan keyakinan di dalam air dan mengurangkan rasa takut terhadap air. kami disuruh untuk masuk kedalam air menggunankan life jacket. pada hari itu, semua ahli wajib melakukan water confident.


setelah berada didalam kayak, kami menggunakan teknik yang di ajar untuk menterbalik kan kayak dengan menggunanakan daya dan momentum dengan cara menjatuhkan badan ke dalam air secepat yg mungkin.



setelah itu, dengan daya bouyant di dalam air, kami menolak balik kayak yang telah terbalik dengan cepat supaya air tidak memenuhi kayak, dimana ia boleh menengelamkan kayak ke dasar tasik 


kemudian, org bahagian depan (bowman) akan memasuki kayak dahulu dari belakang dan duduk di tempat asal, manakala org belakang ( stenman ) akan memegang kayak supaya kayak berada dalam keadaan stabil 


dan setelah masuk kedalam kayak, kami perlu pergi ke tebing tasik dengan segera untuk membuang sisa air di dalam kayak. teknik menyelamatkan diri ketika kayak terbalik amat penting. oleh itu setiap org yang ingin dan berminat menyertai aktiviti kayak, mereka seharusnya tahu tentang teknik ini.









#Theory 24 (Jom Rekreasi)

Salam Petang. Tahukah anda apa itu rekreasi? Rekreasi ialah penggunaan masa lapang kita untuk keseronokan disamping menyegarkan minda dan tubuh badan. ia juga didefinasikan sebagai aktiviti terancang  untuk masa lapang.

jadi pernahkan anda semua berekreasi? kalau tak pernah bolehlah cuba. disini aku nak kongsikan pengalamanku berekriasi di UiTM Shah Alam. aku mula join kelab rekreasi pada tahun 2012 iatu sem 2. pada mulanya aku rasa kelab ni sangat sibuk hingga boleh jejaskan pelajaran, tapi sebaliknya aku makin suka dengan aktiviti rekreasi dibawah bimbingan En. Hafiz dan En. Muiz

Pada sem 3, aku telah mengambil rekreasi 2 sebagai subject kokurikulum aku. pada 27 september, kelab rekreasi telah mengadakan aktiviti kayak di tasik seksyen 2, shah alam. disini kami telah mengunakan kemahiran yg telah kami belajar dalam rekseasi 1 berkenaan dengan kayak.

Encik hafiz memberi sedikit penerangan sebelum memulakan aktiviti kayak

sebelum memulakan aktiviti kayak, semua ahli wajib memakai 'life jacket' untuk keselamatan

aktiviti kayak di tasik seksyen 2